Sygdommen

 

 

Kilde: www.boernecancerfonden.dk/

 

Børn får andre former for kræft end voksne. Medens leukæmi, lymfekræft og hjernesvulster er hyppige hos børn forekommer lungekræft, brystkræft og tarmkræft så godt som aldrig hos børn. Børn reagerer bedre på behandlingen end voksne - også når det drejer sig om den samme sygdom. Behandlingen består af operation, cellegifte eller strålebehandling. I mange tilfælde er der tale om en kombination, af en eller flere af disse behandlingsmåder. De uønskede bivirkninger og senfølger kan være generende eller alvorlige, men heldigvis kan en del af dem forebygges eller afhjælpes. Foruden den egentlige behandling mod kræftcellerne, benyttes supplerende behandling f.eks. med blodtransfusioner og antibiotika.

Behandlingstiden for børn strækker sig ofte over 2 - 3 år.

Behandlingsresultaterne er forbedret meget væsentligt igennem de sidste 30 år. I dag helbredes i gennemsnit 3 af 4 børn, dog med variationer fra sygdom til sygdom. For visse sygdomme kan næsten alle børn blive raske, men i andre tilfælde er helbredelseschancerne væsentligt mindre end 75%.

 

 

Sygdomme

 

Akut Lymfoblastær Leukæmi

Akut Myeloid Leukæmi

Ewing's sarkom

Hepatoblastom

Hjernetumorer

Hodgkin's sygdom

Hæmofagocytisk lymfohistiocytose (HLH)

Kimcelletumorer

Langerhans celle histiocytose

Myelodysplastisk Syndrom

Neuroblastom

Non-Hodgkin Lymfom

Osteosarkom

Rhabdomyosarkom

Wilms' tumor

 

 

Maria fik d. 8 nov. 2006 konstateret kræft - neuroblastom i stadium 4

 

 

Neuroblastom

Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og Rigshospitalet, januar 2005

 

Neuroblastom er den hyppigste svulstform uden for hjernen hos børn. Sygdommen har ikke noget dansk navn. Neuroblastom udgår ofte fra nerveceller lokaliseret i binyrerne, der er beliggende lige oven for nyrerne, men sygdommen kan også findes i de nerveceller, der ligger i den del af vores nervesystem der hedder det sympatiske nervesystem, som styrer en række uvilkårlige funktioner i legemet, f.eks. tarmfunktionen. Uden for hjernen løber en del af dette nervesystem i den såkaldte grænsestreng, som strækker sig fra halsen og ned til halebenet tæt på hver side af rygsøjlen og neuroblastom er derfor ofte lokaliseret langs rygsøjlen.

Hvert år konstateres sygdommen hos 8-10 børn i Danmark. Det er ofte børn under 5 år, der får neuroblastom. 2-3 tilfælde ses hos børn under 1 år, og sygdommen kan i sjældne tilfælde være medfødt. Der er nogenlunde lige mange drenge og piger, der får sygdommen.

Der findes ingen kendt årsag til at sygdommen opstår, ej heller i de tilfælde, hvor sygdommen er medfødt. Kun i meget sjældne tilfælde kan der findes en øget risiko for at flere børn i familien får sygdommen

 

Sygdomstegn

De sygdomstegn, der fører til diagnosen er afhængig af, hvor svulsten sidder og hvor udbredt den er. Svulster der udgår fra binyren er ofte store og udbredte når de konstateres. Symptomerne vil da ofte være mavesmerter, knogle- eller ledsmerter samt almensymptomer som vekslende feber, træthed, nedsat appetit og vægttab. Sygdommen kan også vise sig ved udspilet, hård mave. Svulsten kan vokse ind i rygmarvskanalen og trykke på rygmarven og give smerter, føleforstyrrelser, nedsat kraft i benene, haltende gang og besvær med vandladning og afføring. Nogle gange opdages sygdommen først når den har bredt sig, f.eks. som en hævet lymfeknude på halsen eller en hævelse på kranieknoglen. I sjældne tilfælde kan sygdomme vise sig ved store vandige diarreer, ukoordinerede øjenbevægelser eller ukoordinerede bevægelser af arme og ben.

 

Undersøgelser

Undersøgelserne har til formål at stille den korrekte diagnose og fastslå sygdommens udbredelse, hvilket er afgørende for valget af behandling.

MR- eller CT-scanning af hoved, bryst, bughule og bækken og isotopscanninger af knoglesystemet (MIBG- og Tc scanning) kan vise svulstens lokalisation og udbredelse.

Da svulsten især hos børn over 1 år ofte har spredt sig til knoglemarven skal der tages knoglemarvsprøver flere steder fra hoftekammen til vurdering af om der er svulstceller i knoglemarven. Undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse.

Hos 90% af børn med neuroblastom danner svulsten øgede mængder af en række stofskifteprodukter, katekolaminer (herunder VMA, HVA, adrenalin, noradrenalin og dopamin), som kan påvises i urinen. Disse produkter er meget specifikke for neuroblastom og anvendes til at sikre diagnosen, til at følge virkningen af behandlingen og i opfølgningen af børnene efter behandlingen er afsluttet.

Endelig undersøges for visse biologiske markører (f.eks. kromosomforandringer i de syge celler).

Diagnosen bekræftes sædvanligvis ved mikroskopi af vævsprøver udtaget fra svulsten ved en ultralydsvejledt punktur eller ved en operation. Begge undersøgelser foregår i fuld bedøvelse.

 

Stadier

På basis af undersøgelserne på diagnosetidspunktet inddeles sygdommen i 5 stadier, som har betydning for valget af behandling:

 

Stadium 1 Svulsten er lokaliseret og kan fjernes helt ved operation (ses hos 5-10% af børn med neuroblastom).

 

Stadium 2 Svulsten er ensidig og kan ikke fjernes helt ved operation (ses hos 5-10% af børn med neuroblastom). Der kan være spredning af sygdommen til de nærliggende lymfeknuder (stadium 2B) eller ikke (stadium 2A).

 

Stadium 3 Svulsten er ofte stor, krydser midtlinien og kan have spredt sig til de nærliggende lymfeknuder, men ikke til fjernt liggende lymfeknuder, knogle, knoglemarv eller lever (ses hos 10-15% af børn med neuroblastom).

 

Stadium 4 Svulsten har spredt sig til knoglemarv, knogle, lever eller fjerne lymfeknuder (ses hos 60% af børn med neuroblastom, især hos børn over 2 år).

 

Stadium 4S Kun hos børn under 1 år. Svulsten er lokaliseret (dvs. stadium 1 eller 2) og har kun spredt sig til leveren, huden eller knoglemarven, men ikke til selve knoglerne bedømt ved isotop knoglescanninger (ses hos ca. 5% af alle børn med neuroblastom, men hos ca. 25% af børn under 1 år).

 

Behandling

Behandlingen af neuroblastom i Danmark er udviklet i samarbejde med flere andre europæiske lande og den samme behandling vi bruger anvendes også de fleste andre europæiske lande.

Den behandling, der anvendes til et barn med neuroblastom afhænger af barnets alder, sygdommens udbredelse (stadium) på diagnosetidspunktet samt i visse tilfælde forekomsten af biologiske markører den såkaldte MycN forandring.

 

Børn med lokaliseret sygdom (stadium 1 og 2A) skal uanset alder opereres når diagnosen er stillet, såfremt man skønner, at svulsten kan fjernes. Hvis svulsten er fjernet helt, skal der ikke gives yderligere behandling. Hvis der resterer svulstvæv efter operationen vil man i mange tilfælde ikke give kemoterapi medmindre svulsten giver symptomer eller begynder at vokse efter operationen.

 

Hvis sygdommen er mere udbredt (stadium 2B og 3) startes behandlingen med kemoterapi, hvor der gives kombinationer af forskellige cellegifte med ca. 3 ugers mellemrum. Efter 5-7 behandlinger opereres barnet og svulsten søges fjernet. Hvis der resterer svulstvæv efter operation kan der blive tale om yderligere kemoterapi og hos enkelte børn strålebehandling.

 

Børn under 1 år med stadium 3 eller stadium 4 behandles med kemoterapi i 3-6 måneder afhængig af virkningen. Barnet skal  kun stamcelletransplanteres hvis svulsten indeholder den såkaldte MycN forandring.

 

Børn over 1 år med udbredt neuroblastom (stadium 4) og alle børn hvis svulst indeholder den såkaldte MycN forandring uanset barnets alder behandles efter en europæisk såkaldt høj-risiko neuroblastom protokol. Dette indebærer følgende:

 

1 Induktionsbehandling (COJEC) kemoterapi

kemoterapien skal forsøge at reducere antallet af kræftceller i svulsten og i resten af kroppen. Derfor gives 2-4 slags kemoterapi hver 10. dag i 8 serier. Hver serie tager 2-3 dage. Der er risiko for, at barnet skal opholde sig på hospitalet det meste af tiden, men bliver udskrevet imellem kurene, når tilstanden tillader det, og der ikke er feber eller infektion, der kræver hospitalsbehandling.

 

2. Operation og stamcellehøst

Når de 8 behandlinger er givet foretages undersøgelser for at se hvor godt behandlingen har hjulpet. Disse undersøgelser er de samme som blev foretaget på diagnosetidspunktet. Hvis behandlingen har hjulpet godt nok dvs, at der ikke længere er kræftceller i barnets knoglemarv, skal der udtages (høstes) stamceller (se særskilt information). Stamceller er de celler, der danner blodets celler: de røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. Efter udtagningen nedfryses de til senere brug efter højdosis kemoterapi. Derefter skal barnet opereres, hvor man forsøger at fjerne hovedsvulsten. Dette er ikke altid muligt på grund af svulstens nærhed tæt ved store blodårer. Kirurgerne vil altid prøve at fjerne så meget af svulsten som muligt, men det er ikke afgørende for mulighederne for helbredelse at hele svulsten bliver fjernet. Den kemoterapien der er givet før og som gives i forbindelse med stamcelletransplantationen kan  bevirke at svulstresten er død og ikke længere giver sig til at vokse. Det fjernede svulstvæv undersøges i mikroskop for at se om kræftcellerne er døde.

 

3. Højdosis kemoterapi og autolog stamcelletransplantation (ASCT).

Ca. 14 dage efter operationen gives højdosis kemoterapi efterfulgt af indgift af de høstede stamceller. Højdosis kemoterapi er en meget intensiv form for kemoterapi, der gives for at angribe resterende svulstceller mere effektivt. Denne behandling gives over 5 dage, To dage senere indgives de høstede stamceller til barnet som en slags transfusion og der går  2-3 uger, hvor barnet er indlagt til behandling af bivirkningerne til højdosis kemoterapien. Efter et par uger kan man i blodprøver se, at barnets knoglemarvsfunktion kommer i gang, således at barnet får stigende blodværdier i løbet af 10-20 dage. I denne periode er barnet indlagt. Det kan dog vare op til flere uger inden barnets blodprøver er helt normale.

Før højdosis kemoterapien går i gang vil forældrene blive spurgt, om barnet må deltage i en videnskabelig undersøgelse af to forskellige typer af højdosis kemoterapi forud for stamcellereinfusionen, fordi lægerne vil sammenligne hvordan de to forskellige slags højdosis kemoterapi virker. Hvis forældrene ønsker at deltage i dette projekt vil det ved lodtrækning blive afgjort om barnet skal behandles med den ene eller den anden slags højdosis kemoterapi.

 

4. Strålebehandling

Alle børn skal have strålebehandling ind mod sædet for hovedsvulsten for at nedsætte risikoen for at svulsten kommer igen på samme sted. Behandlingen består af daglige behandlinger over 2-3 uger. De fleste børn må bedøves i forbindelse med de forberedende undersøgelser og i forbindelse med hver behandling. Behandlingen startes ca 2 måneder efter stamcelletransplantationen.

 

5. A-vitaminbehandling

Denne behandling består af 13 cis-retinol (A-vitamin) som kapsler eller en slags mikstur to gange dagligt i 6 perioder a 14 dage efterfulgt af 14 dages pause. Behandlingen starter når strålebehandlingen er slut. A-vitamin er ikke celledræbende, men kan ændre kræftcellen fra en ondartet til en godartet støttecelle, der ikke vokser og spreder sig

Da vi hele tiden prøver på at give barnet den bedste behandling kan der med tiden ske ændringer i den ovenfor beskrevne behandling.

 

 

Prognose

Chancen for helbredelse afhænger især af barnet alder, sygdommens udbredelse på diagnosetidspunktet samt forekomsten af visse biologiske markører. Børn, der på diagnosetidspunktet ikke er fyldt 1 år, og børn hvor sygdommen ikke er udbredt (stadium 1 og 2) har meget gode chancer for at blive helbredt.

Desværre er chancen for helbredelse af børn over 1 år, hvor sygdommen har bredt sig til lymfeknuder, knogler eller knoglemarv ikke nær så gode, idet kun knap 1/3 bliver raske med den behandling, der anvendes i dag

 

 

 

Livet med kræft

 

Velkommen»
Her er vores lille familie. Vi bor på et nedlagt landbrug ved Roskilde

 

Billeder»
Her er billeder fra Maria´s liv - minder der udtrykker en masse livsglæde

 

Video»
Her er video fra Maria´s liv - minder der udtrykker en masse livsglæde

 

At Miste»
Da Maria fik kræft troede vi at vi oplevede det værste som forældre.

 

At leve nu»
Vi har været i en sorggruppe med andre forældre

 

Fødslen»
"Jeg husker tydeligt den dag i juni hvor jeg fandt ud af jeg var gravid"

 

Støtten Fra Andre»
Det har været fantastisk at opleve den medfølelse vi har fået fra alle

 

Media»
Vores mål har været at få Maria til at smile hverdag

 

Sygdommen»
Børn får andre former for kræft end voksne.

 

Links»
Nyttige links  vi har brugt I Marias sygdoms forløb

 

Kontakt»

Klik her - hvis du vil i kontakt med os på e-mail

Som modvægt mod livets mange sorger har himlet skænket mennesket 3 gaver: Håbet, søvnen og latteren

Immanuel Kant

 At leve